Ingrediente necesare pentru 1 blat (vom face 2 blaturi)
50 g făină
75 g zahăr
3 ouă
1 lingură pudră de cacao
1 linguriță esență de vanilie
1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru cremă:
200 ml lapte
500 ml smântână pentru frișcă
305 ml lapte condensat
4 linguri miere de albine
15 g gelatină granule
1 linguriță esență de vanilie
Mod de preparare:
Blaturi:
Separăm albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri adăugăm un praf de sare apoi mixăm spumă, după care adăugăm treptat și zahărul și zahărul vanilat. Mixăm bine până obținem o bezea lucioasă și tare.
Cu mixerul la viteză mică, adăugăm pe rând și gălbenușurile. La final, încorporăm treptat și făina cernută și amestecată cu pudra de cacao , apoi vanilia, cu ajutorul unei spatule de silicon.
Tapetăm o tavă de 25*35 cm cu hârtie de copt, transferăm aluatul în ea și coacem la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
Imediat după ce scoatem blatul din cuptor, dezlipim ușor r de pe ea hârtia.
Procedăm la fel și coacem și al doilea blat.
Crema:
Punem gelatina la hidratat pentru 10-15 minute, în 100 ml de lapte rece.
După aceea, o încălzim un pic, fără să fierbem, ca să dizolvăm granulele. O amestecăm apoi cu restul de lapte și cu mierea.
Într-un vas, mixăm smântâna pentru frișcă până prinde consistență, apoi adăugăm în fir subțire laptele condensat, apoi amestecul de gelatină și continuăm să mixăm la viteză mică pentru încă câteva secunde.
Asamblare:
Tapetăm tava în care am copt blatul cu hârtie de copt.
Punem primul blat în tavă, turnăm peste el crema, uniformizăm, apoi așezăm și al doilea blat.
Apăsăm ușor, apoi dăm tava la frigider pentru 4-5 ore, de preferat peste noapte.
Când porționăm prăjitura, folosim un cuțit ascuțit trecut prin apă fierbinte și șters cu un prosop.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!