Pentru iubitorii de legume!
INGREDIENTE:
-vinete;
-ardei grași;
-roșii;
-ulei rafinat de floarea-soarelui — pentru prăjit;
-apă.
Pentru fiecare borcan de 1 litru:
-2 lingurițe de sare neiodată;
-o linguriță de zahăr;
-o linguriță de oțet 70%;
-2 foi de dafin;
-3 căței de usturoi;
-5 boabe de piper negru;
-verdeață — după gust (noi am folosit coriandru).
MOD DE PREPARARE:
1.Îndepărtați capetele vinetelor, după care tăiați-le în rondele cu grosimea de 1-1.5 cm.
2.Prăjiți rondelele de vinete în ulei, pe foc moderat, pe ambele părți, până se vor rumeni.
3.Curățați ardeii de codițe și semințe, păstrându-le integritatea. Prăjiți-i în ulei, pe ambele părți, până se vor rumeni.
4.Tăiați roșiile în jumătăți și îndepărtați-le cotoarele.
5.Puneți verdeața tăiată în bucățele, cățeii de usturoi și foile de dafin în borcanele curate (nu este obligatoriu să le sterilizați).
6.Adăugați rondelele de vinete în borcane, umplându-le până la jumătate.
7.Adăugați câte 3 ardei prăjiți și 5 boabe de piper negru în fiecare borcan.
8.Adăugați jumătățile de roșii în borcane, umplându-le complet.
9.Adăugați sarea și oțetul 70% în borcane.
10.Apoi umpleți-le cu apă clocotită.
11.Adăugați zahărul în ele și acoperiți-le cu capace sterilizate, fără să le închideți ermetic.
12.Tapetați fundul unei cratițe înalte cu o cârpă curată și puneți borcanele în ea. Apoi turnați apă fierbinte în cratiță, astfel încât aceasta să acopere 2/3 din înălțimea borcanelor.
13.Sterilizați viitoarele conserve timp de 30 minute din momentul clocotirii, pe foc mic.
14.După aceasta scoateți-le pe rând din apă și închideți-le ermetic. Verificați-le etanșeitatea.
15.Întoarceți conservele cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.
16.Puneți-le la locul de păstrare!
Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!