Nu, nu este un langoș obișnuit… Aș putea să-i spun și foccacia cu prune, pentru că este un aluat simplu, de pâine, umplut cu prune… Pregătind această rețetă, mi-am amintit de anii copilăriei, de momentele în care făcea bunica acest langoș și toată casa mirosea a pâine coaptă și a magiun…
Gustul și aroma copilăriei nu se uită niciodată…
Ingrediente necesare:
500 grame făină
1 plic drojdie uscată Dr. Oetker
un pic de sare
300 – 400 ml apă călduță
4 linguri de ulei
1 kg prune
4 linguri de griș
4 linguri de zahăr
un praf de scorțișoară
Mod de preparare:
Din făină, drojdie, sare, ulei și apă călduță frământăm un aluat de pâine și lăsăm la dospit 60 minute, până își dublează volumul…
Desfacem prunele în jumătăți și le scoatem sâmburii…
Ungem bine cu ulei tava în care coacem langoșul…
Împărțim aluatul crescut în două jumătați:
O jumătate o întindem în foaie subțire de 0,5 cm, de mărimea tăvii în care coacem… O punem în tavă și ridicăm marginile aluatului pe marginile tăvii. Presărăm 3-4 linguri de griș peste aluatul din tavă și adăugăm prunele uniform… Presărăm cu zahăr și cu praful de scorțișoară…
A doua jumătate de aluat o întindem, la fel ca prima, în foaie subțire… Acoperim cu ea prunele și lipim marginile, pentru a nu da pe-afară umplutura… Înțepăm cu furculița și dăm la cuptorul încins în prealabil…
Desertul este gata când aluatul este frumos crescut și rumen la suprafață… Scoatem din cuptor și ungem deasupra cu puțină apă, apoi acoperim cu un șervet, până se răcorește suficient…
Se porționează și se servește după preferințe…
Savurați cu drag! Poftă bună!