Gogoși răsucite, extrem de pufoase și moi
Ingrediente necesare:
125 g unt cu 80% grăsime
50 g drojdie proaspătă
500-600 g făină
2 linguri zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță esență de rom
coaja rasă de la 1 lămâie
4 gălbenușuri de ou
un praf de sare
350 ml lapte
zahăr pudră, pentru decor
Mod de preparare:
Punem drojdia într-un bol adânc împreună cu 1 linguriță de zahăr, 1 lingură de făină și un pic de lapte cald. Amestecăm bine, apoi punem deoparte timp de 20 de minute, la loc cald.
Într-un alt bol, amestecăm gălbenușurile, sarea, laptele cald, zahărul vanilat și zahărul, până se topește de tot zahărul. Adăugăm apoi esența de rom și amestecăm până la omogenizare.
Topim untul și îl lăsăm să se răcească până la temperatura camerei.
Cernem făina într-un bol mare, facem o groapă mică în mijlocul ei și punem drojdia cu lapte, amestecul de gălbenușuri și frământăm continuu, între timp adăugând câte un pic de unt topit și coaja de lămâie.
Când aluatul nu se mai lipește de mâini, îl acoperim cu un prosop curat de bucătărie și îl lăsăm la loc cald, la dospit, pentru 1 oră.
După ce aluatul a dospit, luăm mici bucăți de aluat pe care le răsucim pe suprafața de lucru presărată cu făină, apoi rulăm câte două.
Lăsăm gogoșile răsucite la dospit, și când și-au dublat volumul inițial le prăjim în baie de ulei încins până se rumenesc frumos.
Le scoatem pe un prosop de hârtie, apoi le transferăm pe un platou și le pudră cu zahăr pudră.