Rețete Dietă

Cea mai gustoasă dulceață de zmeură – puțin zahăr, puțină migală!

Dulceață de zmeură pentru iarnă foarte gustoasă și simplu de pregătit. Poate fi păstrată fără frigider.

INGREDIENTE:

– 1 kg de zmeură;

– 500 gr de zahăr.

MOD DE PREPARARE:

1. Să spălați sau nu zmeura depinde de fructe. Dacă zmeura este curată, uscată și neafectată de gândacul zmeurului, puteți să nu o spălați. Este suficient să alegeți fructele, îndepărtându-le pe cele stricate. În cazul în care observați mici viermi albi, atunci e nevoie să înmuiați zmeura timp de 10 minute în apă cu sare (1 linguriță cu vârf de sare pentru 1l de apă), apoi îndepărtați cu spumiera larvele care ies la suprafață și clătiți fructele de 1-2 ori sub jet de apă. Lăsați zmeura la scurs pe o sită.

2. Presărați zmeura cu zahăr. Dacă aveți o cantitate mare de fructe, vă recomandăm să alternați straturile de zmeură și zahăr sau să agitați vasul, amestecând zmeura.

3. Lăsați fructele pentru 3-4 ore, cât să lase zeamă.

4. Puneți vasul la foc mediu și aduceți zmeura până la punctul de fierbere, amestecând cu grijă, cât să se topească complet zahărul. Dacă vasul nu este foarte mare și cantitatea de fructe vă permite, ar fi mai bine să amestecați agitând vasul. Fierbeți apoi zmeura timp de 5 minute, îndepărtând spuma (se va păstra mai bine).

5. Luați vasul de la foc și turnați imediat dulceața în borcanele sterilizate din timp (le spălați cu bicarbonat de sodiu și le sterilizați timp de 5-7 minute la cuptorul cu microunde, turnând în ele puțină apă), le închideți etanș cu capace fierte timp de 6-8 minute și le întoarceți cu susul în jos.

6. Acoperiți borcanele cu ceva călduros și le lăsați pentru 2 zile.

Sfat. Noi le punem într-o pungă de plastic, le așezăm pe un fotoliu și le acoperim cu plapumă călduroasă.

Iată cum arată dulceața după ce a fost păstrată timp de 10 luni în bucătărie, fără frigider – culoarea este intensă, de parcă ar fi proaspăt pregătită. Important este să sterilizați bine borcanele și capacele și să lăsați dulceața la cald timp de 2 zile, borcanele fiind întoarse cu susul în jos.