Rețete Dietă

Care este greutatea ideală în funcție de vârstă? Vezi câte kilograme ar trebui să ai în funcție de vârstă

O greutate normală te ajută să fii sănătoasă și să te protejezi de boli. Vezi câte kilograme ar trebui să ai în funcție de vârstă. Trebuie să știi că greutatea ideală depinde de la o persoană la alta.

Dacă te compari cu prietenii sau cu rudele, riști fie să te mulțumești să ai câteva kilograme în plus, fie să vrei să slăbești exagerat de mult, potrivit medicalnewstoday.com. În tabelul de mai jos vezi care este greutatea ideală în funcție de vârstă și înălțime.

Dacă ai mai puține kilograme decât ar trebui, mergi la medic și vezi dacă nu cumva ai o problemă de sănătate. După ce ai exclus această posibilitate, poți încerca să îți îmbogățești dieta cu nutrienți care te-ar putea ajuta să te îngrași.

Dacă ai o greutate normală, înseamnă că ai și o sănătate bună. Pentru a rămâne așa, este important să ai o dietă echilibrată, bazată pe fructe și legume, și să faci mișcare 30 de minute în fiecare zi.

Tabel FEMEI

TABEL BĂRBAȚI

Dacă ai kilograme în plus, trebuie să iei unele măsuri pentru a reveni la o greutate normală. Excesul de greutate crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, de accident vascular și de diabet. În acest caz, mișcarea este foarte importantă și ar trebui să ai o alimentație sănătoasă, bazată pe multe fructe și legume.

Care este greutatea mea ideală?
Femeile au tendinţa de a considera greutatea ideală la un nivel foarte mic, ceea ce conduce la decizia de a urma diete inutile. În schimb, bărbaţii consideră că greutate ideală este mai mare decât cea recomandată.

Aşadar, cum se calculează greutatea ideală în funcţie de înălţime? Este o întrebare pe care ne-o punem de fiecare dată când cântarul arată valori care nu ne prea convin.

De exemplu, multă vreme a circulat ideea că un adult trebuie să cântărească cu 10 kilograme mai puţin numărul de centimetri peste un metru al înălţimii pe care o au. Adică, la un 1,65 m, greutatea ideală ar fi de 55 de kilograme.

Observând limitările acestei metode de calcul, o mare societate de asigurări din New York, numită Societatea Metropolitană, a elaborat o formulă mai complexă pentru a calcula greutatea ideală, care, potrivit autorilor ei, poate prezice cea mai mare speranţă de viaţă. Conform acestei formule, în cazul bărbaţilor, greutate ideală (kg) este egală cu 50 + 0.75 x numărul de centimetri peste înălţimea de 1.50 metri + 0.25 x numărul de ani peste 20.

Astfel, greutatatea ideală a unui bărbat cu o înălţime de 1,70 metri de 30 de ani se va calcula în felul următor: 50 + 0,75 x 20 + 0,25 x 10 = 67,5

Aşadar, greutatea ideală a acestui bărbat ar fi de 67,5 kg.

În cazul femeilor, valoarea din formulă trebuie înmulţită cu 0.9. Prin urmare, având aceeaşi înălţime, o femeie de 30 de ani, ar trebui să aibă 60,75 kg pentru a avea o greutate ideală.

Potrivit specialiştilor însă, nici această formulă n-ar trebui să fie luate drept literă de lege.

Formulele acestea de calcul al greutăţii ideale pot fi utile, dar nu sunt suficiente. O evaluare, atunci când o face un medic sau un nutriţionist, nu se opreşte doar la cântărire şi măsurarea înălţimii. Se măsoară şi alţi parametri. Se măsoară circumferinţele corporale, pliurile de grăsime, se fac analize mai complexe ale compoziţiei corporale. Numai aşa poţi să-ţi dai seama exact dacă poţi încadra în normalitate un om sau nu.

Un lucru mai important în valoarea antropometrică este compoziţia corporală, care ne permite o clasificare mai exactă a oamenilor. O persoană musculoasă, un sportiv de exemplu, poate să atârne greu pe cântar şi dacă ne luăm după calcule – reiese că acesta e gras.

În realitate însă, el are doar un procent de grăsime de doar 8%, ceea ce înseamnă foarte puţin. De aceea este important ca aceste calcule să fie completate de analiza compoziţiei corporale, pentru a vedea exact din ce este compus corpul, şi să nu ne mai încredem în preconcepţia „greutatea ideală în funcţie de înălţime.