Rețete Dietă

6 semne care trădează lipsa vitaminelor din organism

Pentru funcționarea normală a organismului nostru, avem nevoie de vitamine în cantități moderate, ele fiind esențiale metabolismului oricărei ființe umane.

Deoarece prea puține dintre aceste substanțe organice sunt sintetizate în corpul nostru, avem nevoie de un aport continuu de produse naturale care să satisfacă aceste nevoi.

Când aceste substanțe sunt insuficiente, corpul nostru trimite semnale de alarmă:

1. Bubițe albe și roșii pe obraji, brațe și coapse

Aceste bubițe apar ca urmare a lipsei de vitamina A și D și de acizi grași esențiali. În comparație cu acneea, aceste bubițe sunt mai lipsite de densitate și mai tari.

Este recomandat renunțarea la consumul de grăsimi saturate și trans, recomandându-se, în schimb, mai multe grăsimi sănătoase precum seminței de in, somon, semințe de chia, migdale și nuc și, pentru un aport mai mare de vitamina A, cartofi dulci, ardei grași dulci ( pentru conținutul de betacaroten ) și morcovi.

2. Acnee pe față și/sau pe corp

Apariția frecventă a acneei, pe față sau pe corp, poate sugera o carență de acizi grași esențiali și de vitamina precum A și D. În acest caz, se recomandă expunerea protejată la soare, alături de consumul de lapte integral și de alte produse lactate, de ouă, ficat și de pește gras.

Pentru a mări aportul de vitamina A, se recomandă salatele asortate și colorate, din cartofi dulci, ardei roșii, morcovi, precum și salatele asortate cu fructe de sezon.

3. Furnicături și amorțirea mâinilor și picioarelor

Aceste semne indică o carență de vitamina B6, B9 și vitamina B12. Această problemă este direct legată de nervii periferici, având și simptome care pot fi asociate cu anxietatea, depresia, oboseala, anemia și dezechilibre hormonale.

Se recomandă consumul de sparanghel, spanac, fasole verde, ouă, pui, fructe de mare, sfeclă roșie și curcan.

4. Crăpături la colțurile gurii

Durerile cauzate de fisurile la colțul gurii sunt pe cât de supărătoare, pe atât de jenante în viața de zi cu zi. Se traduc prin o carență de zinc, fier și vitamine precum B2, B3 și B12.

Se recomandă consumul de ton, pui, roșii coapte la soare, somon, arahide, ardei, conopidă, broccoli, linte, fasole, mazăre.

5. Erupții cutanate, piele uscată și descuamată și căderea părului

Toate aceste simptome se traduc prin lipsa acută de vitamina B8. Această lipsă apare în cazul unei alimentații bogate în avidină, o proteină prezentă în albușul de ou care consumă multă vitamina B8.

În vederea absorbirii avidinei, se recomandă consumul de ouă bine preparate termin, de somon, avocado, ciuperci, soia, nuci, conopidă, banane și zmeură.

6. Crampele musculare la picioare – menținerea timp îndelungat a aceleiași poziții poate cauza încordarea mușchilor gambei și apariția crampelor, însă aceste simptome pot fi declanșate și de un deficit de magneziu, calciu sau potasiu.

În acest caz se recomandă o alimentație variată, bogată în legume și fructe precum migdale, banane, nuci, mere, cireșe, grapefruit, spanac, varză și broccoli.