Chiftele în sos de ciuperci
Ingrediente:
500 g carne de vită
1 ceapă
1 ou
100 ml apă
2 linguri smântână
2 linguri pesmet
mărar uscat
Ingrediente pentru sos:
200 g ciuperci
3 caței de usturoi
2 linguri făină
200 ml apă
sare
ulei
1 ceapă
Mod de preparare:
1. Pentru început, amestecăm smântâna cu 2 linguri de pesmet. Adăugăm o ceapă tăiată mărunt, 1 ou, mărar uscat și 100 ml de apă. Amestecăm bine până la omogenizare.
2. Carnea de vită o dăm prin mașina de tocat, pe urmă o adăugăm în amestecul pregătit anterior. Mixăm și condimentăm cu sare și piper.
3. Formăm chifteluțele pe care le prăjim într-o tigaie încinsă cu ulei. Le lăsăm 3-5 minute până capătă o crustă aurie (nu trebuie sa fie coapte în interior).
4. Punem chiftelele într-o tavă și le coacem în cuptorul preîncălzit la temperatura de 200 de grade Celsius timp de 15 minute.
5. Pentru sos, tăiem ciupercile mărunt și le prăjim la foc. Adăugăm usturoiul zdrobit cu lama unui cuțit. Adăugăm o ceapă tocată mărunt, 200 ml de apă, sare și 2 linguri de făină. Acoperim cu un capac și fierbem până când obținem un sos dens și consistent.
6. După ce s-au copt, adăugăm chifteluțele în sosul pregătit anterior, amestecăm și mai fierbem 5-10 minute.
Chiftele cu orez
Ingrediente:
500 g carne tocată
1/2 linguri de orez
sare
1 ceapă
piper negru
Ingrediente pentru umplutură:
sare
200 ml smântână
apă
1 lingură pastă de roșii
Mod de preparare:
1. Tăiem ceapa cât mai mărunt. Orezul îl fierbem pe jumătate și îl amestecăm cu ceapă și carne tocată. Condimentăm totul cu sare și piper.
2. Amestecăm totul până obținem o pastă omogenă. Formăm chifteluțele și le așezăm într-o tavă adâncă. Adăugăm smântână și apă cât este nevoie pentru a acoperi în totalitate chiftelele.
3. Fierbem la foc mic timp de 30 de minute.
Chiftele în sos de roșii
Ingrediente:
400 g carne tocată
100 g brânză de vaci
1 ou
1 ceapă
2 căței de usturoi
2-3 felii de pâine
2 linguri smântână
verdeață
1 linguriță muștar
sare, condimente
Ingrediente pentru sos:
2 roșii
2 cepe
2 ardei grași
1 morcov
3 linguri bulion roșii
1 lingură amidon
sare, verdeață
boabe piper negru
2 căței de usturoi
300 ml apă
Mod de preparare:
1. Pentru început, dăm ceapa și usturoiul prin răzătoare pe urmă le amestecăm.
2. Adăugăm carnea tocată și feliile de pâine înmuiate în apă (sau lapte). Amestecăm bine până la omogenizare.
3. Adăugăm oul bătut, brânza de vaci și muștarul. Adăugăm verdeața tocată mărunt, condimentăm totul cu sare și piper și amestecăm foarte bine.